1. >
  2. Agenda
  3. >
  4. Ummegang

de Ummegang

Datum: 11 februari 2024

de Ummegang

We nemen u mee naar het jaar 1678. De tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, van de Hollandse Waterlinie, van admiraal Michiel de Ruyter, van de Franse Koning Lodewijk de XlV, van stadhouder Willem lll en de tijd van de stad Nijmegen met zijn toen 20.000 inwoners. Want hier werd in het jaar 1678 de Vrede van Nijmegen getekend. Daarmee werd een tijdsperiode afgesloten om plaats te maken voor vrede, vrijheid, nieuwe ideeën en saamhorigheid. Het verhaal gaat dat naar aanleiding van deze gebeurtenis ‘de prins’ onder het toeziend oog van de Fransen in een stoet door de stad trok. Opgedoft, fraai en vol trots. De Nijmegenaren keken daarbij hun ogen uit en sloten aan, waardoor deze stoet langer en langer werd en ontaarde in een heuse grootse  ‘Ummegang’ door Nijmegen en daarmee die vrijheid en saamhorigheid vol trots met elkaar vierend.

En dat lieten wij vanaf 2023 om exact eenzelfde reden herleven. Een ruime ronde door de stad waarbij wij op grootse en historische wijze onze Prins aan de stad laten zien omringd door 111 identiek geklede Franse begeleiders die verwijzen naar het heden en vooral de toekomst van Nijmegen en met name ook Knotsenburg. Waarbij de Knotsenburgers zich hernieuwd hebben verbonden, niemand aan de zijlaan laten staan, uitnodigen om aan te sluiten en mee te doen om in grote gezamenlijkheid te vieren hoe trots wij op onze stad zijn!

En dat gaan we op zondag 11 februari  2024 weer doen.
Echt doen!
Zeker omdat de eerste editie ondanks een uiterst korte voorbereiding een groot succes was.  Misschien was het nog best wat klein, onwennig en bescheiden, maar  zeker enorm geslaagd! Zeker ook om we dat in de komende jaren verder te laten uitgroeien tot iets bijzonders, tot een nieuwe traditie, tot iets wat we samen neerzetten. En dat is het mooie aan ons verbonden Knotsenburg: niets doen is geen optie en we gaan het gewoon doen!