1. >
  2. Agenda
  3. >
  4. Ummegang

de Ummegang

Datum: 19 februari 2023

de Ummegang

We nemen u mee naar het jaar 1678. De tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, van de Hollandse Waterlinie, van admiraal Michiel de Ruyter, van de Franse Koning Lodewijk de XlV, van stadhouder Willem lll en de tijd van de stad Nijmegen met zijn toen 20.000 inwoners. Want hier werd in het jaar 1678 de Vrede van Nijmegen getekend. Daarmee werd een tijdsperiode afgesloten om plaats te maken voor vrede, vrijheid, nieuwe ideeën en saamhorigheid. Het verhaal gaat dat naar aanleiding van deze gebeurtenis ‘de prins’ onder het toeziend oog van de Fransen in een stoet door de stad trok. Opgedoft, fraai en vol trots. De Nijmegenaren keken daarbij hun ogen uit en sloten aan, waardoor deze stoet langer en langer werd en ontaarde in een heuse grootse  ‘Ummegang’ door Nijmegen en daarmee die vrijheid en saamhorigheid vol trots met elkaar vierend.

En dat gaan wij vanaf dit jaar om exact eenzelfde reden laten herleven. Een ruime ronde door de stad waarbij wij op grootse en historische wijze onze Prins aan de stad laten zien omringd door 111 identiek geklede Franse begeleiders die verwijzen naar het heden en vooral de toekomst van Nijmegen en met name ook Knotsenburg. Waarbij de Knotsenburgers zich hernieuwd hebben verbonden, niemand aan de zijlaan laten staan, uitnodigen om aan te sluiten en mee te doen om in grote gezamenlijkheid te vieren hoe trots wij op onze stad zijn!

 

En dat gaan we op zondag 19 februari aanstaande voor het eerst doen.
Echt doen!
En ja, dat doen we in eerste instantie mede door een uiterst korte voorbereiding misschien nog best wat klein, onwennig en bescheiden, maar we doen het. Zeker ook om dat in de komende jaren verder te laten uitgroeien tot iets bijzonders, tot een nieuwe traditie, tot iets wat we samen neerzetten. En dat is het mooie aan ons verbonden Knotsenburg: niets doen is geen optie en we gaan het gewoon doen!

De Ummegang start om 14:00 uur op de Blauwe Steen in Knotsenburg en de route loopt via de Grote Markt, Burchtstraat, Hertogstraat, van Broeckhuysenstraat, van Welderenstraat, Molenstraat, Broerstraat, Burchtstraat en weer terug naar de Grote Markt.