De Keulse Pot

Carnavalsprogramma 2019

Zaterdag 2 maart 2019 20.30 uur Café Daen, Grote markt.

Knotsenburgse artiesten avond!  Motto: “ Knotsenburg met “Daen” ien ons Hert ”

 

Zondag 3 maart 2019 16.00 uur Café Daen, Grote markt.

“ Het optochtprijsverbrasfeest “

 

Maandag 4 maart 2019 17.00 uur Café Daen, Grote markt.

Uitreiking van “De VEURSTE DWEIL 2019“ Daarna meezingfeest “Wat heb je gedaen Daen”

 
Dinsdag 5 maart 2019 15.00 uur Café Daen, Grote markt.

“Boerenmetworstparty” met om 17.00 uur een ”HARTIG“ slot
 
 
Verdere info: 

De “Knotsenburgse artiesten avond” op zaterdag wordt voor de 8e keer bij Café Daen gehouden.
Reeds vanaf 1987 staat hij onafgebroken op ons zaterdagavond programma.

De “Veurste Dweil”word in 2019 voor de 17e keer uitgereikt aan een opvallende Knotsenburgse Carnavalist. 

 

Van Vriendenkring tot CV Max

Een club jonge mannen woonachtig in het centrum van onze oude stad samengebracht in de  “Vriendenkring” kregen begin jaren zestig het idee om een carnavalsvereniging op te richten. Deze jonge feestneuzen waren geïnspireerd door het Rheinische Karnaval in Keulen en Düsseldorf. Nederlands talige carnavalsliedjes bestonden nog niet of nauwelijks. Van André van Duijn of de Twee Pinten had men  nog nooit gehoord. Nimweegse carnavalsschlagers en dweilorkesten moesten nog uitgevonden worden. Het Duitse repertoire van Willy Millowitz  (Der schönste Platz ist immer an der Theke) voerde de boventoon in die tijd. Trefpunt van de “vriendenkring” was 55 jaar geleden de woning van de familie Ceulemans in de Augustijnenstraat. De naam van de nieuwe carnavalsclub was dan ook snel gevonden. De Keulse Pot is een allusie, een tweezijdige verwijzing, enerzijds naar het archetypische carnaval in Keulen en anderzijds de woning van de familie Ceulemans waar de club is bedacht. 

De Keulse pot is al meer dan een halve eeuw een club van vrijbuiters met als motto “Vrijheid Blijheid”. In de loop der jaren is het van oudsher bij het carnaval behorende protocol steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Voor De Keulse Pot is carnaval een jaarlijks hoogtepunt dat door de leden in gezelschap van de vrienden en vriendinnen van De Keulse Pot zonder al te veel plichtplegingen voluit gevierd wordt. Altijd in het centrum van Nijmegen, beter gezegd van Knotsenburg. In legendarische lokalen als De Paardenstal, De Bierkelder, De Pet, Club Blouch, De Bonte Os, Marktzicht, De Eland, De Waagh en last but not least Café Daen.

Nog immer is De Keulse Pot een vereniging van louter mannen die in principe op de eerste vrijdag van de maand bijeenkomen om gezamenlijk een biertje of een glaasje wijn te drinken.  Om activiteiten te plannen of te evalueren. Een ongeschreven regel zorgt er voor dat de vereniging nooit meer dan vijf en twintig leden heeft gekend. Nog steeds zijn een aantal van de oprichters en leden van het eerste uur meer dan actief lid. De twintigers van de jaren zestig zijn nu inmiddels in de zeventig, waardoor de gemiddelde leeftijd binnen De Keulse Pot relatief hoog is en ook voortdurend hoger wordt. Het langzaam uitdijende groepje zeventig plussers heeft een aantal jaren geleden ertoe geleid dat - met een knipoog - binnen De Keulse Pot een sub vereniging “CV MAX “ is ontstaan. Minimum vereisten om voor dit selecte gezelschap uitgenodigd te kunnen worden, zijn de leeftijd van zeventig jaar en het bezit van een gehoorapparaat.

De Keulse Pot is als goede wijn. In de loop der jaren gerijpt en krachtiger geworden zonder het fruitige karakter te verliezen. Ruim een halve eeuw oud, maar nog altijd bij de tijd! Zie het veelbezochte Keulse Pot facebook account en de nieuwe website.

Traditioneel een vriendenclub, waarin gezamenlijk en met anderen plezier gemaakt en feest gevierd wordt, waarin lief en leed gedeeld wordt. Het is een voorrecht om al jaren lid van deze unieke vereniging te mogen zijn.

Willem Berkhout,

Voorzitter