Ex-Prins Stasiu d'n Eerste

Beste narinnen en narren,

Als geboren en getogen Knotsenburger keek ik als kleine jongen al met veel bewondering naar het fenomeen Prins Carnaval; met sierlijke kostuums, prachtige veren, mooie pages en stoere adjudanten. Dat had iets magisch en onaantastbaars. En vanzelfsprekend droom je dan zelf ook weleens weg. Afhankelijk van het jaargetij wilde ik later Marco van Basten worden, Henny Huisman of Prins van Knotsenburg, En dan gaat ruim dertig jaar later op een zonnige dag in het voorjaar ineens de telefoon. Het is de veursitter van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. Hij belde weleens vaker, dus dan zijn je gedachten niet direct bij die ene ‘vraag der vragen’. Maar na enkele seconden begon er toch iets te dagen.  Daarna volgt een roes en hoorde ik de woorden suizen: “Wil jij……..”,waarop ik zonder aarzeling antwoordde: “Ja, ik wil, Wil(fred)”. Daarna loop je dagen in de wolken en stel je jezelf veel vragen en probeer je je alles zo goed mogelijk voor te stellen.

Maar wie is nu de nieuwe Prins van Knotsenburg? 42 jaar geleden werd ik als telg uit een rasechte Nimweegse familie geboren. Ik ben getogen in de Dukenburg. Ik heb het carnaval met de paplepel ingegoten gekregen. De familie Teunissen maakte veel muziek in de regio en luisterde menig carnavalsfeest op met live muziek. Mijn vader speelde bij de Ricardo’s, Stasco’s en trad later als entertainer op. En mijn ooms en neven hebben mogen schitteren in dweilorkest ‘t Assekruus. Als kleine jongen werd ik samen met mijn zusje, Corin, hierin meegezogen en heb ook veel gezongen op zittingsavonden, Jeugdprinsenproclamaties en kindermiddagen.

Het carnaval is altijd als een rode draad door mijn leven blijven lopen. Na mijn studie kreeg ik mijn eerste baan aangeboden bij McDOS, het bedrijf van Ex-Prins Frans Hendriks. Ik voelde me daar als een vis in het water met een heerlijke portie Nimwegen, N.E.C. en Knotsenburg.  Ik leerde veel nieuwe mensen kennen en het bloed begon weer te krupe op de meest verrassende en mooie plekken. Er volgden vele leuke en intensieve jaren als bestuurslid van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen en ik werd lid van de Nijmeegsche Hofraad; een geweldig clubje waar ik sinds 2004 met veel plezier deel van uitmaak. En last but nog least …..heb ik aan de wieg mogen staan van Rondje Knotsenburg. Samen met Ex-Prins Ronald Roelofs maken we ons alweer op voor de 14e editie van deze feestelijke Knotsenburgse CD.  Naast het carnaval stroomt ook in het dagelijkse leven veel Nimweegs bloed door mijn aderen. Sinds enkele jaren ben ik verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de mooiste voetbalclub van Nederland, N.E.C.

Ik heb er dit seizoen enorm veel zin in om uw Prins van Knotsenburg te zijn. Ik kijk er dan ook naar uit om u te ontmoeten en te betrekken in alle feestvreugde.  Samen met  Chef Protocol Colin Skinner heb ik een fantastisch Kabinet mogen samenstellen met veel carnavalsbloed.  Ik ben enorm trots dat mijn pages Elleke van den Rijk en Paulien Raemakers, van respectievelijk de Deurdrievers en ‘t Swerte Schaop, de kunstschatten zijn van mijn Kabinet. En de St. Stevenskrupers en Kiek ze Kieke leveren de schatbewaarders, ofwel mijn adjudanten Fred Rosmalen en Louis Nieboer.

Wij gaan ons uiterste best doen om de “Kunst te uiten”.  Het bruist in onze stad immers van de artistieke kwaliteiten; van podiumkunst, schrijfkunst tot beeldende kunst.  Wij roepen iedereen dan ook op om dit te laten zien en de stad nog mooier te maken dan zij al is.

Ons motto is niet voor niets: “Kunst of Kitsch is ons om het even. Laat je horen en zien in het Knotsenburgse leven.”

Met carnavalesque groet, 3x alaaf

Prins Stasiu I

Lees de proclamatiepunten van ex-prins Stasiu I

Lees de carnavalsmis van ex-prins Stasiu I

Bekijk wie ex-prins Stasiu I een onderscheiding heeft omgehangen