Ex-Prins Bart d'n Eerste

Narren en Narinnen van Knotsenburg,

 

Eindelijk is het dan zo ver. Wij het Kabinet van 2016-2017 mogen ons eindelijk presenteren.

En dan eindelijk met een uitroepteken. Na maandenlange geheime bijeenkomsten, het schrijven van een aantal stukjes zonder al te veel prijs te geven en het continu ontkennen zijn we nu dan een kabinet met een naam. Met trots kan ik u zo voorstellen, het Prinsenkabinet 2016-2017 van Prins Bart d’n Eerste en wat is dit leuk om te roepen, te schrijven en te lezen.

 

Dit jaar heeft u dus met Prins Bart 1 te maken, mijn naam is Bart van den Berg, ben 45 jaar en ben een rasechte Nijmegenaar. Mijn partner is Lobke Hofs en heb 2 dochters, Quinty (jeugdpage van 2013-2014) en Tess. Samen wonen we gezellig in Beuningen. De meeste mensen kennen mij waarschijnlijk als eigenaar van Café De Derde Kamer, aankomend jaar bestaan we alweer 15 jaar. We zijn niet meer weg te denken uit Nijmegen, en daar ben ik ook zeer trots op. Daarnaast hebben we aankomend jaar nog wat te vieren, wij zijn ook de exploitant van Het Marikenpaleis op de Grote Markt tijdens carnaval en dat doen wij aankomend seizoen alweer voor het elfde jaar. Het kan niet mooier om dan juist in dit jubileumjaar als prins van Knotsenburg het Marikenpaleis te gaan betreden en daar de stadsleutel van de burgemeester in ontvangst te mogen nemen. Dat zal een zeer speciaal moment worden beloof ik u.

 

Natuurlijk doe ik dit niet alleen en ben ik bijzonder trots op de kanjers van mijn kabinet. Mijn page Jasmijn Gielens, 22 jaar jong en student aan de pabo in Nijmegen. Ze is een echte carnavalist en ze zet zich in op diverse functies voor haar geliefde cv Kiek ze Kieke. Mijn andere page is Marloes Smolders, ook uit een carnavalsfamilie en ex-jeugdpage. Ze is 23 jaar en studeert in Utrecht. Ze viert carnaval op De Grote Markt en is o zo blij met Knotsenburg. Een prinsen kabinet is natuurlijk uiteindelijk pas echt compleet met 2 stoere adjudanten, en dan heb ik het over Bjorn Tieleman, 38 jaar oud, komt uit Hulst en heeft na de verhuizing naar Nijmegen knotsenburgs bloed gekregen. Hij woont samen met Cindy en in december verwachten ze hun eerste kind. Hij is verbonden met Knotsenburg onder andere door zijn functie als secretaris van cv St. Anneke. Helemaal compleet zijn we dan met adjudant Rene Jansen, oud militair, entertainer, zanger, en muzikaal leider bij dweilorkest ‘t Speult met elkaar. Hij is 28 jaar, een echte Nijmegenaar en viert carnaval met de Duumkes en cv de St. Stevenskrupers.

 

Toen mij de vraag werd gesteld in de lente van dit jaar of ik prins carnaval van Knotsenburg wilde worden ging er wel een stoot van adrenaline door mijn lijf. Hoe bijzonder is zoiets en hoe ga je daar emotioneel en verstandelijk mee om. Het is een grote eer om gevraagd te worden, laat staan het echt te worden. Maar als de vraag gesteld is dan moet je ook gelijk nadenken of het zakelijk te behapstukken is, en welk doel je er mee wilt bereiken. Het is immers meer dan alleen die steek op zetten en lallend door Knotsenburg gaan.

 

Dit ambt doe je er niet zomaar even bij, de uitverkiezing moet je vanaf het gevraagde moment koesteren en uitwerken. En wat dat dan kan leiden is het gevolg van een superleuke enthousiaste groep mensen die nu het kabinet vormen. Ik zeg immers ja tegen de voorzitter en de chef protocol en weet ongeveer wat mij te wachten staat, maar de gevraagde adjudanten en de pages storten zich in een geheimzinnig avontuur. En met dit gezelschap willen wij aansluiten bij het motto van dit jaar, “Knotsenburg Schrieft Geschiedenis”. Een leuk en duidelijk thema, en ook nog eens in het jaar dat Knotsenburg 450 jaar bestaat. Een mooie manier om voor ons om geschiedenis te gaan schrieven.

 

Vanaf ons eerste bezoek gaan we dit motto ook kracht bij zetten met onze “Tijdcapsule”. De geschiedenis van alles en iedereen die met Knotsenburg te maken heeft willen wij voor de toekomst vastleggen en voor toekomstige generaties bewaren in een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen tijdcapsule. Dit is een tipje van de sluier, verdere details hierover onthullen we bij de bezoeken die we gaan brengen in het rijk van Knotsenburg.

 

Wij wensen iedereen een fantastisch carnaval toe en we komen elkaar zeker tegen. Vanaf 12 november start officieel onze droombaan.

 

Ons motto voor 2016 - 2017 is: Narren en narrinnen, de Knotsenburgse geschiedenis gaat nu echt beginnen!

 

Was getekend,

 

Kabinet Prins Bart 1 van Knotsenburg

[lees hier de Proclamatiepunten van Bart d'n Eerste van Knotsenburg]