1. >
  2. Knotsenburg
  3. >
  4. Feurdweilen als generale voor

Feurdweilen als generale voor

Feurdweilen als generale voor groot carnaval

Drie jaar lang heeft het, vanwege Corona, geduurd voordat het Carnaval in diverse steden over enkele weken weer los zal barsten.
Opmerkelijk is dat men in de gebieden op verschillende manieren Carnaval viert. In de oudste stad van Nederland, Nijmegen tijdens Carnaval Knotsenburg hetend, wordt het Carnaval minder uitbundig op straat gevierd dan in grote steden zoals Venlo, Maastricht en Den Bosch. Maar daar komt langzamerhand steeds meer verandering in.

22 jaar geleden heeft Carnavalsvereniging de Sint Stevenskrupers een nieuwe happening gelanceerd;  “Ga mee van Cafe Naar Cafe waar inmiddels op de maandag van carnaval duizenden carnavalisten aan deelnemen. Naast de optocht en de Boerenbruiloft waren dit de grootste openbare evenementen maar met het Feurdweilen gaat daar binnenkort verandering in komen.

Onlangs kwam bij de begeleider van de stadsprins, Chef Protocol Ronald Rutten, een aanvraag binnen met het verzoek of de Prins Roy I met zijn kabinet een dweilorkest uit Brabant kon verwelkomen.

Samen met 2 dweilorkesten uit Knotsenburg, C’Est Tout en Al Mo We Krupe, hadden zij het idee om op 22 januari vanaf 13.00 uur te starten op de Grote Markt voor een gezellige kroegentocht. “Omdat op deze dag het Prinsentreffen niet doorgaat zag ik een kans om hier een nieuwe happening van te maken. Ik heb contact gezocht met deze Brabantse dweilorkest met de vraag of zij het leuk vonden als er, naast de dweilorkesten, meer carnavalisten zouden aansluiten, aldus Ronald”.  Na een kort overleg is zo “Feur Dweilen” geboren. Het prinsenkabinet van Roy I zal straks, onder de klanken van de dweilorkesten, met emmer en mop de vele kroegen langsgaan om zo symbolisch hen te helpen om de kroegen klaar te maken voor het feestgedruis tijdens carnaval wat dit jaar op zaterdag 18 februari begint.

Wilt u ook alvast genieten van de voorpret dan bent u natuurlijk, liefst in carnavalesque kledij, van harte welkom op zondag 22 januari om 13 uur bij Café Daen, Grote Markt Nijmegen.