1. >
  2. Ex – stadsprinsen
  3. >
  4. Mark den Eerste –...

Mark den Eerste

Lieve Knotsenburgers,

Speciaal is het me via deze weg tot u te mogen wenden. Komend jaar zal ik u in het feestgedruis mogen voorgaan als Prins Mark I, een ongelofelijke eer. Tegelijkertijd ben ik blij dat ik niet alleen voor die opgave sta, maar samen met een geweldig kabinet en samen met alle Knotsenburgers in 2020 het carnavalsbal mag vieren.

Mijn naam is Mark Buck, en met 28 jaar behoor ik tot een van de jongere Prinsen van Knotsenburg. Mijn jeugd bracht ik door in Kerkrade, waar ik vanaf m’n allereerste kinderjaren carnaval heb gevierd. Inmiddels woon ik alweer dik 10 jaar in Nijmegen, waarvan de laatste 5 jaar met veel plezier in de Benedenstad. Bij Carnavalsvereniging St. Anneke is mijn Knotsenburgs hart sneller gaan kloppen, en ik ben ongelofelijk trots dat ik de laatste 4 seizoenen president van die vereniging mocht zijn. In het niet-carnavaleske leven ben ik lid van het management team van Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland. Sommigen van u kennen me misschien als plaatsvervangend voorzitter van de Nijmeegse gemeenteraad, waar ik sinds 2014 de CDA-fractie mag voorzitten.

Qua kabinet had ik het niet beter kunnen treffen. Wat ben ik blij dat ze alle vier ja zeiden, wat hebben we hebben de afgelopen maanden al genoten. Page Danique Wolf kent het Knotsenburgse bal als geen ander; ze danste bij de Nieskes, zit in de organisatie van de dameszitting en weet via haar broertje die jeugdprins was al behoorlijk hoe een kabinet werkt. Dat geldt ook voor page Quinty van den Berg, die jeugdpage was en zich al jaren met plezier inzet in het Marikenpaleis. Adjudant Sjoerd van den Broek is de nestor van ons kabinet, maar juist hij houdt zich bezig met het jeugdcarnaval in Brakkenstein. Voor mij is het ongelofelijk van belang dat heel Knotsenburg meeviert, dus ik ben blij dat ik van de Platte Knip een geweldige adjudant mag lenen voor dit seizoen. Adjudant Kevin Koppers is geen onbekende; zijn muzikale talent leverde al meerdere keren prijswinnaars bij het Schlagerfestival van Kiek ze Kiek op, zo ook dit jaar. Daarnaast is hij dit seizoen begonnen als Dijkgraaf van de geweldige Waoterjokers; een taak waar hij zich nog een jaartje extra op mag verheugen.

Dat ons kabinet bijgestaan wordt door Lars Hut als Chef Protocol, beschouw ik als een groot voorrecht. Als iemand het Knotsenburgse carnaval op zijn duimpje kent, is hij het wel. De afgelopen maanden bewees hij zich al vaak van onschatbare waarde, terwijl hij ondertussen natuurlijk ook nog uw Prins was. Mijn prinsenonderscheiding laat dan ook iets zien van waardering voor plekken en mensen die me vormen. Zowel de Petrus Canisiuskerk op de Molenstraat als het Stadhuis op de Burchtstraat ziet u terug, maar ook het geweldige beeld van Toon Heijmans op de Burchtstraat. Dit beeld en de onderscheidingen van ex-prinsen Ed I en Peter I staan op de onderscheiding om aan te geven dat het doorgeven van het carnavalsfeest van het grootste belang is. Zoals deze ex-prinsen het plezier van carnaval aan mij en talloze carnavalisten hebben doorgegeven, zo hopen wij dat als kabinet ook te doen.

Komend seizoen willen wij carnaval vieren zoals we dat doorgaans ook zouden doen; midden tussen de Knotsenburgers. Carnaval is bij uitstek het feest dat we samen maken, waarbij iedereen door lekker anders te zijn écht zichzelf mag zijn. We willen oud en jong, verenigingen en individuele carnavalsvierders en iedereen ongeacht achtergrond, positie of toekomst verbinden. Want alleen samen geven we Knotsenburg aan de toekomst door!

Driewerf Knotsenburg alaaf,

Uw Prins Mark I

Proclamatiepunten-Mark-2019-2020